جستجوی اخبار
آرشیو
Skip Navigation Links.
«فناوری اطلاعات و حسابرسی» (کاربرد تحلیل داده‌ها در حسابرسی)
 

«فناوری اطلاعات و حسابرسی» (کاربرد تحلیل داده‌ها در حسابرسی)

میزگرد فصلنامه‌ی حسابدار رسمی، شماره‌ی 61 با حضور حمیدرضا بنی‌اسدی، بهاره حقیقی‌طلب، ناصر رزاق و امیرحسین نریمانی
جمعه، 02 تیر 1402 | Article Rating

تغییرات فناوری با سرعت چشمگیری رخ می‌دهد و توانایی ذخیره‌سازی و انتقال داده‌­ها به صورت دیجیتالی، در مقیاسی بی‌سابقه و تقریباً آنی برای بسیاری از کسب‌وکارها امکان‌پذیر شده است.در نتیجه‌ی این تحولات، داده­‌های مربوط به تراکنش‌­های کسب‌وکار به صورت مستمر در سیستم­های اطلاعاتی سازمان­ها ذخیره می‌شود و به‌عنوان مبنایی برای بسیاری از امور، مورد بهره­برداری قرار گیرند.

انقلاب فناوری اطلاعات و افزایش روز افزودن حجم داده‌­های سازمان‌ها، باعث شده رویکردهای حسابرسی مرسوم (و سنتی) قادر نباشد با این روند همگام شوند. به عبارت دیگر حسابرسان در زمان رسیدگی‌­های خود در بسیاری از واحدهای اقتصادی با تعداد بسیار بالای تراکنش‌­ها روبرو هستند که تحلیل آنها با استفاده از روش‌­های متداول از جمله نمونه‌­گیری نمی‌­تواند لزوماً شواهد مورد نیاز برای ارائه‌ی اطمینانی معقول را فراهم کنند. در این شرایط از سویی  شاهد افزایش توانایی حسابرس برای جمع­‌آوری شواهد حسابرسی براساس تجزیه و تحلیل جمعیت‌­های بزرگ‌­­تر و امکان انتخاب نمونه‌­های بهتر مبتنی بر ریسک برای آزمون کنترل‌­ها هستیم و از سوی دیگر می‌بینیم بینش وسیع‌­تر و عمیق‌­تر حسابرس نسبت به واحد تجاری و محیط آن، که به واحد مورد رسیدگی اطلاعات ارزشمند اضافی را برای اطلاع از ارزیابی ریسک و عملیات تجاری خود ارائه می‌­دهد.

در این چارچوب، از جمعی از حسابداران رسمی که در این زمینه فعالیت تخصصی داشته‌اند  پرسش‌های زیر را طرح کرده‌ایم:

  1. به‌کارگیری تکنیک­‌های تحلیل داده در امور حسابرسی چه مزیت‌هایی دارد؟ و در به کارگیری تکنیک­های تحلیل داده در انجام امور حسابرسی با چه چالش‌هایی مواجه‌ایم؟
  2. آیا حسابرسان برای تحلیل داده‌­ها باید ضرورتاً از نرم‌­افزارهای طراحی شده برای این منظور استفاده کنند یا این‌که نرم‌­افزارهای عمومی قابلیت انجام تحلیل­‌های مورد نیاز آنها را دارند؟
  3. حسابرسان برای به کارگیری تحلیل داده باید از چه مهارت­‌های خاصی برخوردار باشند؟ آیا حضور متخصصان تحلیل داده در مؤسسات حسابرسی الزامی است؟
  4. آیا بسترهای قانونی موجود چارچوب لازم را برای استفاده از تکنیک‌های تحلیل داده‌ها فراهم می‌کند، یا نیازمند بسترسازی‌های قانونی دیگری در این زمینه هستیم؟
  5. با توجه به استانداردهای حسابرسی، چه امکانات و محدودیت‌هایی برای استفاده از تکنیک‌های تحلیل داده‌ها داریم؟
  6. سایر نکات لازم در چارچوب بحث جاری

برای مطالعه‌ی متن کامل دیدگاه‌های کارشناسی مشارکت‌کنندگان در بحث محوری شماره‌ی جدید فصلنامه‌ی حسابدار رسمی به فایل پیوست مراجعه فرمایید.

تصاویر
  • «فناوری اطلاعات و حسابرسی» (کاربرد تحلیل داده‌ها در حسابرسی)
ثبت امتیاز
اشتراک گذاری
فایل های پیوست