شماره: 3413
1398/12/27
انتظارات متقابل بازار سرمایه و حرفه‌ی حسابرسی و چالش­های حفظ منافع عمومی
انتظارات متقابل بازار سرمایه و حرفه‌ی حسابرسی و چالش­های حفظ منافع عمومی

گفت‌وگو با حسن امیری، نایب رئیس هیأت مدیره‌ی سازمان بورس و اوراق بهادار

 

یکی از موضوعات محوری چهل‌وهشتمین شماره‌ی فصلنامه‌ی حسابدار رسمی واکاوی شکاف انتظارات بین بازار سرمایه و فعالان حرفه‌ی حسابرسی بود و میزگرد این شماره را پیش‌تر به‌صورت جداگانه منتشر کردم. از مدعوین میزگرد این شماره‌ی حسابدار رسمی حسن امیری، نایب‌رئیس هیأت‌ مدیره‌ی سازمان بورس و اوراق بهادار، بودند که از آن‌جا در آخرین لحظه به دلیل مأموریت کاری امکان حضور در جلسه را پیدا نکردند، به صورت جداگانه به پرسش‌های میزگرد پاسخ دادند.


در این پاسخ‌ها می‌خوانیم:

  • به منظور فعالیت موسسات حسابرسی در سازمان بورس حداقل شرایط برای موسسات حسابرسی در نظر گرفته شده است و این شرایط نافی نظارت حرفه‌ای بورس نیست. باید توجه داشت که از آنجا که کار اصلی حسابرس اعتباربخشی به صورت­های مالی شرکت­ها است و سرمایه­گذاران با اتکا به گزارش حسابرسان سرمایه­گذاری می­نمایند، هدف نظارت مناسب بر حسابرسان، صدور گزارشات حسابرسی با کیفیت و قابل اتکا و افزایش اعتماد سرمایه­گذاران و استفاده­کنندگان گزارشات حسابرسی است. متاسفانه بررسی‌های گزارشات حسابرسی نشان می­دهد که برخی از گزارش­های حسابرسی به گونه­ای نیست که بتوان با توجه به آن تصمیم­گیری نمود و بی­توجهی به بکارگیری استانداردهای حسابرسی مشهود است درصورتیکه انتظار این است که استانداردهای حسابرسی رعایت شود و اطمینان معقولی در خصوص اینکه اطلاعات مربوط و قابل اتکا است، فراهم شود.
  • سازمان بورس در جهت حفظ استقلال حسابرسان اقداماتی را انجام داده است که مهمترین آن تدوین دستورالعمل حاکمیت شرکتی می‌باشد. همچنین دستورالعمل مذکور در راستای حفاظت از منافع سرمایه‌گذاران خرد تدوین شده است. مطابق با دستورالعمل مذکور برای شرکت‌ها داشتن عضو مستقل هیات مدیره ضروری است، همچنین عدم تملک سهام شرکت اصلی توسط شرکت‌های زیرمجموعه و فرایند تغییر حسابرس (منوط شدن تغییر حسابرس به تایید سازمان بورس) همه موید این است که استقلال حسابرس و منافع سهامداران خرد رعایت شود. این موضوع که، در شرایطی که تصمیمات سهامدار عمده در اولویت باشد و حسابرس در چنین شرایطی با توجه به اختیارات مجمع در تعیین حسابرس با محدودیت بسیار بیشتری برای اعتمادبخشی روبرو است، اساسا درست نیست و خلاف ضوابط و استانداردهای حرفه‌ای است و این تحلیل به حسابرس اجازه می‌دهد که استقلال نداشته باشد، در صورتیکه مهمترین اصل برای حسابرس استقلال است.

 

متن کامل گفت‌وگو با ایشان را در فایل پیوست می‌خوانید.

حق انتشار محفوظ است ©